Skip to main content

Vanliga frågor

Tv

Varför hackar bilden på SVT1, SVT2 och TV4?

Statliga Teracom som ansvarar för utsändning av SVT1, SVT2 och TV4 har ändrat på sin sändningsteknik från och med 2019-11-26, vilket medför att vissa digitalboxar och vissa TV-apparater måste uppdateras för att visa TV-bilden korrekt.


Vilka påverkas av bildstörningar?

Kunder som använder sig av TV-tjänsten via en digitalbox av modell Dilog 270, Dilog 280 eller Dilog 235 samt TV-kunder vars egna TV-apparat saknar stöd för det nya sändningssättet, kan uppleva att bilden hackar på SVT1, SVT2 och TV4. Har du andra modeller av digitalbox, eller en TV-apparat som är förberedd för det nya sändningssättet påverkas du inte.


Hur åtgärdas problem med bildstörningar på SVT1, SVT2 OCH TV4?

Har du en digitalbox av modell Dilog 270, Dilog 280 eller Dilog 235 behöver du uppdatera mjukvaran i din digitalbox.

Har du en digitalbox av modell Dilog 280 eller en Dilog 270 så bryt strömmen till boxen. Vänta någon minut och anslut strömadaptern igen. Du ska då få ett meddelande att ny mjukvara finns tillgänglig. Tryck OK på fjärrkontrollen och boxen kommer då uppdateras automatiskt.

Har du en Dilog 235 så bryt strömmen till boxen. Vänta någon minut och anslut strömadaptern igen. Du ska då få ett meddelande att ny mjukvara finns tillgänglig. Tryck OK på fjärrkontrollen och boxen kommer då uppdateras automatiskt.

Om automatisk uppgradering av mjukvaran inte fungerar så kan man uppgradera manuellt genom att följa guiden nedan.

Mjukvaruuppdatering

1 Tryck MENU på fjärrkontrollen
2 Bläddra ner till System och tryck OK
3 Bläddra ner till OTC och tryck OK
4 Ändra transponder till 314MHz (detta görs med hjälp av siffertangenterna)
5 Tryck röd knapp [AUDIO] på fjärrkontrollen för att starta uppdateringen
Uppdateringen tar cirka två minuter och boxen kommer starta om under processen!
6 Om nyinstallation krävs följ anvisningarna på skärmen.

Tittar du utan digitalbox och upplever att TV-bilden blivit dålig på SVT1, SVT2 och TV4, så behöver du istället uppdatera mjukvaran i din egen TV-apparat. Kontakta den återförsäljare du köpt din TV av eller TV-tillverkaren direkt för support. Om det INTE går att uppdatera din TV-apparat kan problemet avhjälpas genom att du börjar titta via en digitalbox.

Jag vill beställa ett programpaket
Om du önskar beställa extra programpaket och redan har ett programkort hos oss kan du enkelt göra tillägg och beställningar genom att logga in på Mina Sidor med e-legitimation. Om du inte har möjlighet att logga in är du alltid välkommen att ringa oss på telefon 0221-25045. Om du inte har något programkort behöver du införskaffa det först. Se avsnittet ”Hur gör jag för att kunna titta på digital-TV?” för mer info.
Jag vill ändra programpaket
Om du önskar göra en förändring i kanalinnehållet på ett programpaket du abonnerar på kan du enkelt göra det genom att logga in på Mina Sidor med e-legitimation. Om du inte har möjlighet att logga in är du alltid välkommen att ringa oss på telefon 0221-25045.
Jag vill säga upp ett programpaket
Om du önskar göra en uppsägning på ett programpaket du abonnerar på kan du enkelt göra det genom att logga in på Mina Sidor med e-legitimation. Om du inte har möjlighet att logga in är du alltid välkommen att ringa oss på telefon 0221-25045.
Hur gör jag när jag ska flytta?
Om du flyttar till en fastighet som redan är ansluten till Köpings Kabel-TV AB kan du göra en flyttanmälan. Det gör du enklast genom att logga in på Mina Sidor med e-legitimation. Om du inte har möjlighet att logga in är du alltid välkommen att ringa oss på telefon 0221-25045. Flyttar du till en fastighet som inte är ansluten till Köpings Kabel-TV AB behöver du göra en uppsägning av dina abonnemang och programpaket.
Jag ska köpa TV. Vad ska jag tänka på?
Välj en TV med inbyggd digitalbox med stöd för standarden DVB-C.
Hur gör jag för att kunna titta på analog-TV?
Väljer du att se basutbudet analogt behövs ingen digitalbox och du kan nyttja flera tv-apparater samtidigt i olika rum. Nästan samtliga TV-apparater har en antenn-ingång och du behöver bara göra en analog kanalsökning på din TV.
Varför ska man titta digitalt?
Fördelarna med digital-tv är flera. Både bild och ljud blir bättre, framförallt på den moderna platt-TV:n vars teknik har svårare att hantera de gamla analoga signalerna. Att signalerna är komprimerade gör att fler kanaler får plats. Tekniken möjliggör också flerkanalsljud och högupplösta tv-sändningar.
Hur gör jag för att kunna titta på digital-TV?
Först och främst behöver du en digitalbox som ska vara avsedd för kabelnät och följa standarden för DVB-C. I många nyare TV-apparater är det inbyggt i TV:n. Då behöver du införskaffa en CA-modul med stöd för Crypoguard. Vi rekommenderar i händelse av att du behöver hjälp vid inköp av din CA-modul att du kontakt någon av de lokala radio- och tv-handlarna som är väl insatta i hur vårt nät fungerar och vilka boxar som uppfyller våra krav. För äldre TV-apparater eller där det inte finns inbyggt behöver du köpa en fristående digitalbox. Vi rekommenderar i händelse av att du behöver hjälp vid inköp av digitalbox att du kontaktar någon av de lokala radio- och tv-handlarna som är väl insatta i hur vårt nät fungerar och vilka boxar som uppfyller våra krav. Den fristående digitalboxen måste stödja krypteringsstandarden Cryptoguard. När du väl har alla förutsättningar för att kunna kolla på digital-TV är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för beställning av programkort. Lämpligt är att du kommer in till vårt kundcenter så får du med dig programkortet hem direkt.
Hur gör jag en kanalsökning

För de enskilda stegen hur du gör en kanalsökning på just din TV-apparat hänvisar vi till din användarhandbok till din TV.

Följande parametrar kan man behöva fylla när man gör en kanalsökning:

Startfrekvens: 314 MHz (Eller 314000kHz)
Modulation: 64QAM
Symbolrate: 6875
Nätverksid: 41001 (eller nätverk: på)

HD-kanaler?
Allt fler kanaler väljer att sända sitt innehåll i högre bildkvalitet, så kallad HD-upplösning. För att kunna kolla på dessa HD-kanaler behöver du en digitalbox med stöd för HD.
Vad innebär kryptering?
Flera av kanalerna i det digitala basutbudet och samtliga programpaket krypteras för att säkerställa vilka programkort som har tillgång till kanalera. Vi använder en krypteringsteknik som kallas Cryptoguard.
Conax? Cryptoguard?

Köpings Kabel-TV AB har sedan införandet av ett eget krypteringssystem använt sig av två parallella system vad gäller programkort och CA-moduler. Conax och Cryptoguard. Köpings Kabel-TV har nu fått indikationer på att vi i framtiden kommer att få ökade krav på oss vad gäller kryptering/säkerhet och de ökade kraven kommer att innebära att endast CryptoGuard-systemet är det som kommer att kunna leva upp till dessa krav. Köpings Kabel-TV kommer framledes endast att tillhandahålla kort som är anpassade för CryptoGuard.

Jag har ett Conax-kort som slutat fungera, vad gör jag?
Vi har ett begränsat antal Conax-kort kvar och kort som slutat fungera byter vi tillsvidare ut kostnadsfritt.
Kortavgifter och krypteringsavgifter?
När du köper ditt programkort av Köpings Kabel-TV AB tillkommer en startkostnad på 250kr. Detta är en engångskostnad. Vi på Köpings Kabel-TV AB har valt att inte debitera någon kortavgift eller krypteringsavgift som många andra operatörer. Därför tillkommer ingen månadsavgift för programkortet.
Jag behöver köpa en digitalbox
Vi rekommenderar i händelse av att du behöver hjälp vid inköp av digitalbox att du kontaktar någon av de lokala radio- och tv-handlarna som är väl insatta i hur vårt nät fungerar och vilka boxar som uppfyller våra krav. Den fristående digitalboxen måste stödja krypteringsstandarden Cryptoguard.
Jag behöver köpa en CA-modul
Vid inköp av CA-modul ska den ha stöd för krypteringssystemet Cryptoguard. Vi rekommenderar i händelse av att du behöver hjälp vid inköp av din CA-modul att du kontakt någon av de lokala radio- och tv-handlarna som är väl insatta i hur vårt nät fungerar och vilka boxar och CA-moduler som uppfyller våra krav.
Jag behöver ett programkort
När du väl har alla förutsättningar för att kunna kolla på digital-TV är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för beställning av programkort. Lämpligt är att du kommer in till vårt kundcenter så får du med dig programkortet hem direkt. Programkortet kostar 250kr i startavgift.
Jag behöver byta ett Conax-kort till ett Cryptoguard-kort

Vi byter ut ditt programkort utan kostnad till ett kort med stöd för CryptoGuard. Du kan även välja att betala en startavgift för ditt nya kort på 250 kr och kan då behålla din gamla box med ditt gamla kort. Observera att det gamla systemet dock kommer att fasas ut så småningom.

Varför säljer inte Köpings Kabel-TV AB digitalboxar och CA-moduler?
Köpings Kabel-TV AB tillhandahåller endast programkorten. Digitalboxar och CA-moduler handlar du lämpligast hos någon av de lokala radio- och TV-handlarna eller online. Detta för att handeln själva på bästa sätta kan erbjuda support och garantier till sina kunder.
Jag har tappat bort mitt programkort
Ett borttappat kort ersätts ej. Önskas ett nytt programkort betalas en ny startkostnad på 250kr.
Jag har ingen bild på någon kanal

Först ber vi dig kontrollera om vi har några pågående driftstörningar som påverkar dig. Om du har gjort en kanalsökning och du har en kanallista med alla kanaler men fortfarande ingen bild, se avnittet ”Det står ”ingen signal” på min TV”. Om du inte har några kanaler i din kanallista på TV:n ombes du göra en kanalsökning.

Det står ”ingen signal” på min TV

Om texten ”ingen signal” visas ber vi dig först och främst kontrollera om vi har några pågående driftstörningar som påverkar dig. Kontrollera sedan att antennkabeln sitter ordentligt i din TV eller digitalbox och att kabeln sitter i antennuttaget i väggen. Kolla också så kabeln inte är trasig eller glapp. Annars är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för vidare felsökning.

Det står ”ingen åtkomst” på min TV

Om texten ”ingen åtkomst” visas ber vi dig först och främst kontrollera om vi har några pågående driftstörningar som påverkar dig. Kontrollera sedan att antennkabeln sitter ordentligt i din TV eller digitalbox och att kabeln sitter i antennuttaget i väggen. Kolla också så kabeln inte är trasig eller glapp. Dra ur din CA-modul ur din TV och stoppa tillbaka den igen. Starta om din TV-apparat genom att dra ur strömsladden och stoppa tillbaka den. För dig som har en fristående digitalbox kan du även prova att starta om den genom att dra ur strömsladden och stoppa tillbaka den. Slå på dina apparater och prova om du har åtkomst till dina kanaler nu. Annars är du välkommen att kontakta vår kundtjänst för vidare felsökning.

Jag får inte in mina programpaket
Se avsnittet ”Det står ”ingen åtkomst” på min TV”.
Jag får ingen bild på TV3, Kanal 5, Sjuan m. fl.
Dessa kanaler är krypterade och för att kunna se dessa digitalt behöver du ett programkort. Läs mer under avsnittet ”Hur gör jag för att kunna titta på digital-TV?”.
Jag har störningar i bilden

I händelse av alla störningar ber vi dig först och främst kontrollera om vi har några pågående driftstörningar som påverkar dig. Kontrollera sedan att antennkabeln sitter ordentligt i din TV eller digitalbox och att kabeln sitter i antennuttaget i väggen. Kolla också så kabeln inte är trasig eller glapp. När det gäller störningar i bilden beror det oftast på en dålig antennkabel. Den kan vara dålig på grund av att den är dåligt skärmad, klämd, skadad eller lång. Har du möjlighet ber vi dig testa med en antennkabel av god kvalitet. Om du fortsatt har störningar på din TV är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.

Ingår TV4 Play?

TV4 Play ingår för dig som abonnerar på TV4 programpaket genom Köpings Kabel-TV AB. Utbudet på TV4 Play styrs av vilket programpaket du abonnerar på.

Inloggning TV4 Play

Kan du inte logga in? Har du nyligen skaffat ditt abonnemang? Det kan ta upp till 8 dagar från tecknande hos oss innan ditt konto är registrerad hos TV4 Play, men oftast går det mycket fortare än så. Aktivera ditt konto genom att gå till tv4play.se/aktiva-operator. Fyll i ditt kundnummer samt din aktiveringskod, dessa hittar du enklast på Mina Sidor.

Jag kan inte logga in på Mina Sidor
Du kan dels logga in med e-legitimation eller en personlig kod. Om det inte fungerar med e-legitimation, var god kontrollera så abonnemanget inte är knutet till ett annat personnummer i hushållet. Om det inte fungerar med personlig kod eller om du inte erhållit en sådan kod, eller om det fortsatt är problem med inloggning via e-legitimation är du välkommen att kontakta vår kundtjänst.
Rekommendationer vid åska

När det åskar är det viktigt att utrustningen inte är ansluten till elnätet eller det koaxiala nätet. Det vill säga strömadaptrar och anslutningar via ditt antennuttag kopplas ur för att minimera risken för skador.

För fiberkunder gäller det att dra ur strömadaptern till fiberkonverteraren och för din TV.

För koaxialkunder ska man dra ur strömadaptern till sin TV från eluttaget och antennkabeln ska kopplas bort från antennuttaget.

 Skador på utrustning som uppstått vid åska ersätts ej, abonnenten är skyldig att erlägga ersättning enligt gällande prislista för åskskadad utrustning. (Se abonnemangsvillkor)

Se även elsäkerhetsverkets rekommendationer mot åska.

Kontakta oss

Ring oss

0221-250 45

mån-fre 08.00 - 21.00
lör-sön/helgdag 11.00 - 21.00

Besök oss

Vår kundtjänst finns på Stora Gatan 1.
Öppettider:
mån-fre 10.00 - 15.00
lunchstängt 12.00 - 13.00
Hitta till oss

Maila oss

Skicka din fråga till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.